Tacamurile schimba gustul mancarii!

Un studiu desfasurat de Universitatea Oxford arata ca tacamurile cu care mancam influenteaza gustul mancarii. Marimea tacamurilor, greutatea, forma, culoarea contribuie si ele.

tacamuri-mancare

Branza, de exemplu, are o savoare mai sarata atunci cand o mancam cu un cutit, in locul obisnuitei furculite, iar iaurtul este mai savuros atunci cand il mancam cu o lingura alba de plastic, spun studiile.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Conform studiului de la Oxford, creierul nostru emite judecati despre mancare cu mult timp inainte ca aceasta sa ajunga in gura.

Totodata, si greutatea este importanta. Spre exemplu, participantii la studiu au aratat ca desertul era cu mult mai savuros atunci cand il consumau cu o lingurita mai mica.

Contrastul de culori este, de asemenea, un factor important

Un iaurt mancat cu o lingurita alba il face sa para mai dulce si mai savuros, decat daca l-am manca cu una neagra.

Cat despre forma, respondentii au aratat ca oamenii au tendinta sa manance mai putin, atunci cand mancarea este servita in farfurii mici.

"Modul in care experimentam mancarea este o experienta multisenzorial care implica gustul, senzatia pe care ne-o da mancarea cand se afla in gura noastra, aroma si faptul ca alimentul ne incanta si ochii", spun profesorul Charles Spence si dr. Vanessa Harrar de la Universitatea Oxford.

"Chiar inainte de a pune mancarea in gura noastra, creierul nostru a facut o judecata despre acel aliment, lucru care ne afecteaza intraga experienta culinara", spun cercetatorii de la Oxford.

Tineti cont de aceste sfaturi, mai ales atunci cand sunteti la dieta! Si nu uitati, data viitoare cand nu va place mancarea, nu criticati bucatarul. Schimbati tacamurile!

Sunetele si culoarea influenteaza si ele gustul alimentelor

 
 

Oamenii de stiinta au descoperit in 2008 ca sunetele pe care le auzim cand mancam unele alimente pot schimba modul in care oamenii cred ca au gust acele alimente.

Cercetatorii au mai descoperit si ca prin schimbarea culorii unui aliment, aceasta poate influenta aroma experimentata de consumatori.

Producatorii din industria alimentara spera acum sa poata exploata aceste descoperiri, in incercarea de a-si face mancarurile mult mai apetisante.

In trecut, se credea ca simtul olfactiv si cel al gustului erau singurele simturi umane care jucau un rol in experimentarea gustului distinctiv al unei bauturi sau al unui aliment. Profesorul Charles Spence, psiholog specializat pe simturi, de la Universitatea Oxford, crede ca este posibil sa schimbam gustul unui aliment prin simplul fapt ca trezim interesul oamenilor prin simturile auzului si al vederii.

El a descoperit ca prin "mesterirea" si modificarea sunetului pe care un aliment il face atunci cand este mancat, acest truc il poate face sa para mai crocant sau mai moale in gura celui care il consuma.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Faptul ca pe fundal sunt puse sunele facute de valurile marii, ca si cand ar fi pe plaja, in timp ce oamenii mananca ii poate face pe acestia sa detecteze gusturile fructelor de mare, iar pe acelasi principiu, sunetul cloncanitului gainilor sau baconul care sfaraie in tigaie scoate la iveala gustul de oua sau de bacon.

Profesorul Spence a mai descoperit in cadrul cercetarilor sale ca prin simpla schimbare a culorii unui aliment, se poate influenta perceptia gustului acelui aliment. El a constatat ca prin modificarea culorii unei bauturi (facand-o de culoare rosu aprins), este posibil sa facem ca acea bautura sa aiba un gust cu 12% mai dulce decat este in realitate, potrivit telegraph.co.uk.

"Culorile de un rosu aprins au asocieri puternice cu gradul de coacere al unui fruct si cu dulceata care vine la pachet cu cat de copt e un fruct. Culoarea oranj are, de asemenea, asocieri puternice ale gustului, iar prin simpla modificare a cantitatii de culoare oranj de pe ambalaj, se poate creste gustul acid al acelui aliment", mai spune profesorul Spence.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0