Salată de cartofi noi

Pentru gurmanzi, dar si  iubitorii de arome și savori, nimic nu se compara cu placerea de a merge intr-o piata bogata, care abundă de fructe și legume proaspete, de la salată verde, ceapă, usturoi si verdeturi,  pana la parfumatele fructe autohtone de sezon.

Pe lângă entuziasmul de a vedea tarabele pline de atâtea și atâtea minunății, culori, mirosuri si bunatati, astăzi, mersul la piață dimineața pe răcoare m-a bucurat și cu un kilogram de cartofi noi, care pe loc mi-au adus aminte de gustul copilăriei, când salata de cartofi a mamei, instotita de salată verde din grădină noastră, era unul dintre puținele lucruri la care nu făceam mofturi.

Încărcată cu aceste dulci amintiri este și rețeta pe care v-o propun astăzi. Și care, în fapt, este mai mult un ghid decât o rețetă propriu-zisă, pentru că așa cum v-am obișnuit, nu există nici de această dată cantități precise și bine măsurate. Ceea ce vreau să vă încurajez să faceți este să vă lăsați inspirați de prospețimea legumelor de sezon și să vă construiți, după pofta inimii, salata aceea care vă face sufletul să cânte de bucurie, combinând exact acele ingrediente care vă plac cel mai mult. 

Iată ce ingrediente am folosit eu: 

  •  cartofi noi 
  •  o ceapă roșie 
  •  câteva roșii cherry, tăiate pe jumătate 
  •  mărar 
  •  dressing format dintr-un amestec de ulei de măsline, oțet balsamic, muștar de Dijon, un strop de miere 
 

Metodă de preparare

Am încălzit cuptorul și am așezat cartofii noi, spălați bine, tăiați în jumătăți și asezonati cu sare, într-o tavă unsă cu ulei. I-am rumenit nu mai mult de 20 de minute, atât cât să devină aurii și să fie copți la mijloc. După ce i-am scos de la cuptor, i-am amestecat cu o ceapă roșie tăiată fâșii, câteva roșii cherry și mărar din belșug, apoi am îmbrăcat totul cu dressingul descris mai sus. Am servit cu inimi fragede de salată verde și m-am bucurat din plin de darurile primăverii-exact ceea ce va doresc și vouă. 

Alte idei pentru salată / mai puteți folosi în această salată și: 
  
 • măsline negre 
 • capere 
 • file-uri de anșoa 
 • ridichi 
 • ceapă sau usturoi verde, tocate mărunt 
 • mazăre, fasole verde sau sparanghel verde 
 • ou fiert 
 • puteți înlocui mărarul cu alte ierburi care va plac: pătrunjel, busuioc, rozmarin, cimbrișor etc. sau puteți face din aceste ierburi un pesto cu care să îmbrăcați cartofii noi 

Vouă cum să place să pregătiți salată de cartofi noi și care sunt ingredientele voastre preferate? Sunt singură că fiecare dintre voi are acasă o rețetă proprie pentru această salată. Va invit cu drag să o împărtășiți!

Ce beneficii pentru sanatate au cartofii noi?

Cat timp asteptati sa se prepare cartofii noi, hai sa vedem de ce ii preferam cartofilor mari de toamna.

Cartofii noi sunt varietăți de cartofi care sunt recoltați timpuriu, de obicei înainte ca coaja să se dezvolte complet. Aceștia au câteva beneficii și caracteristici speciale:

  • Cartofii noi au o textură mai fină și mai cremoasă în comparație cu cartofii mai mari și mai maturi. Aceasta îi face să fie preferați pentru consumul în stare proaspătă și pentru prepararea unor mâncăruri delicate.

  • Cartofii noi conțin vitamine și minerale importante, cum ar fi vitamina C, potasiu, vitamina B6 și fibre. Vitamina C este un antioxidant puternic care sprijină sistemul imunitar și ajută la absorbția fierului din alimente.

  •  Coaja cartofilor noi este subțire și delicată. Dacă sunt curățați și gătiți coaja întreagă, veți beneficia de aportul suplimentar de fibre și de nutrienți din coajă.

  • Valoare calorică este mai mica! deci "ingrasa mai putin"! Desi cartofii noi au o valoare calorică similară cu cea a cartofilor mari si  depinde în mare măsură de modul în care sunt gătiți și de adăugarea de unt, ulei sau alte ingrediente în timpul preparării.  Diferențele pot apărea în conținutul de amidon, care poate varia în funcție de varietatea de cartofi. Cu toate acestea, cartofii noi  conțin cantități mai mici  de amidon în comparație cu cartofii mai maturi.

Când vine vorba de sănătate, cartofii noi și cei mari de toamnă pot oferi aceleași beneficii nutriționale în general.

Este important să menționăm că valoarea nutrițională și conținutul de amidon pot varia în funcție de varietatea de cartofi și de modul în care sunt preparați. De asemenea, modul de gătire, cum ar fi prăjirea în ulei sau adăugarea de unt, ulei sau sosuri, poate influența aportul caloric și valoarea nutrițională a preparatului final.

De ce ii putem consuma cu coaja?

Coaja cartofilor noi nu conține solanina, ci este considerată comestibilă și nu prezintă riscuri de toxicitate.

Solanina este o substanță toxică care se găsește în cartofii și alte plante din familia Solanaceae. Cu toate acestea, cantitatea de solanină din cartofii noi este foarte mică sau inexistentă, deoarece aceștia sunt recoltați timpuriu și nu au avut suficient timp să se dezvolte. Solanina se acumulează în principal în partea verde a cartofilor și în coaja lor atunci când aceștia sunt expuși la lumina soarelui sau la deteriorare.

Cu toate acestea, este important să menționăm că, în cazul altor varietăți de cartofi sau în cazul în care cartofii noi sunt expuși la lumină și devin verzi, solanina poate fi prezentă în concentrații mai mari și poate fi toxică. Consumul excesiv de solanină poate cauza simptome precum greață, vărsături, dureri abdominale și, în cazuri extreme, poate fi periculos pentru sănătate.

Pentru a evita consumul excesiv de solanină, este recomandat să se evite consumul de cartofi cu coaja verde sau cu pete verzi, precum și să se depoziteze cartofii într-un loc întunecat și răcoros pentru a reduce expunerea la lumină.

Deci, în cazul cartofilor noi, coaja lor este considerată în general sigură și comestibilă, fără conținut semnificativ de solanină!

În concluzie, cartofii noi pot fi consumați cu coaja, iar aceștia conțin fibre și nutrienți importanți. Cu toate acestea, în ceea ce privește conținutul de amidon și valoarea nutrițională, diferențele pot apărea în funcție de varietatea de cartofi și modul de preparare.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0