Dieta vârcolac sau dieta Lunii pline

Deși denumirea de „dieta vârcolac” sună amuzant, sunt persoane care își organizează viața după ciclurile lunare. Iată ce presupune acest plan alimentar, ce și când mănânci dacă ții dieta vârcolac și dacă este sănătoasă sau nu.

Ce presupune dieta vârcolac sau a Lunii pline?

Dieta vârcolac sau dieta Lunii pline presupune un fel de post ținut când e Lună plină și când e Lună nouă, momente în care se consumă doar lichide, supe strecurate de legume, apă sau sucuri naturale din fructe și legume. Adepții acestui plan alimentar consideră că în acest fel pot pierde câteva kilograme și spijină detoxifierea organismului.

Dieta este una restrictivă, care înlocuiește mesele principale cu lichide care au un aport vitaminic și nutritiv satisfăcător, însă nu poate fi ținută pe termen lung. Nu este recomandată persoanelor cu anumite afecțiuni cronice, insuficență renală, hepatică sau cardiacă și în general, înainte de a adopta o dietă, sfatul nostru este să ceri sfatul medicului. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cei care cercetează legătura dintre organismul uman și modificările ciclului lunar merg mai departe, asociind dieta cu toate fazele Lunii – Luna plină, primul pătrar, Luna nouă și ultimul pătrar. Pentru că există multe teorii din vechime care corelează starea noastră de sanătate și dispoziție, mai ales a femeilor - cu fazele lunii, poate că aceia cărora medicii le-au recomandat o dietă anume sau sunt într-o primă fază, depurativă, pot aborda acest plan alimentar, care, însă, nu are un fundament științific.

Ce ar trebui să mănânci în dieta vârcolac, în funcție de fazele Lunii?

Când este Lună plină, nu se consumă multe alimente solide, ci mai ales lichide: apă, ceaiuri sau sucuri naturale mai consistente, în amestecuri diverse de legume, fructe sau extracte de germeni încolțiți, pe modelul sucurilor detox. Fiecare este liber să aleagă formula celor 4-5 sucuri de legume și sau fructe, pe culori, gusturi sau consistență. Sunt preferate legumele consistente, bogate în fibre și minerale, de tipul țelinei, morcovilor, castraveților, la care se pot adăuga bucățele de mere, ananas crud, pepene, pere sau citrice.

Când este Luna nouă, care se pare că are o mare influență în regenerarea organismului, susținătorii dietei vârcolac propun să se consume doar lichide și să se elimine complet alimentele solide. Ar fi de ajutor, se pare, mai ales celor care au abuzat de alimente foarte procesate în ultima vreme sau au făcut diverse excese. Se pot bea sucuri naturale, neîndulcite de legume și fructe și supe de legume. Ceaiul verde și alte ceaiuri depurative și ușor diuretice stimulează metabolismul și eliminarea retenției hidrice.

În utimul pătrar al Lunii, apetitul revine. Așa că se evită alimentele hipercalorice precum pâinea, zahărul, pastele, alimentele cu amidon și grăsimile. Se pot mânca salate bogate pe bază de frunzoase, ceapă verde sau roșie, cu boabe de fasole sau fasole păstăi fierte, ori quinoa, năut, linte, cu puțin ulei și lămâie, cu un ou fiert sau pește. Cina se ia între orele 17:00 și 18:00, iar până atunci, se recomandă să se consume lichide preferabil calde (ceaiuri, supe ușoare) care ajută la diminuarea apetitului.

Este dieta vârcolac una sănătoasă?

Având în vedere că se ține doar câteva zile pe lună, dieta lunii pline nu ar trebui să pună probleme de sănătate. Totuși, dacă nu ești într-o stare perfectă de sănătate, e indicat să ceri sfatul medicului legat de orice fel de dietă ai vrea să încerci. Recomandarea noastră este ca dietele restrictive să fie evitate și fiecare persoană să încerce să își facă stilul de viață în așa fel încât să-și mențină o greutate normală, fără să apeleze la tot felul de planuri alimentare dure.

Ce fel de plan alimentar este mai util pe termen lung pentru o siluetă armonioasă?

Alimentația haotică și dietele ținute din când în când nu te ajută să îți păstrezi o greutate normală, ba chiar te pot lăsa cu probleme de sănătate grave. De aceea, mai degrabă decât să tot apelezi la diete, este mai util să îți faci un stil de viață care să includă și un plan alimentar pe care să îl poți respecta – iar alimentația nesănătoasă să fie doar excepția, cu anumite ocazii. Iată câteva idei despre cum să slăbești și să te menții la o greutate potrivită:

Înțelege cât și de ce mănânci

Utilizează un jurnal alimentar sau o aplicație pe telefon pentru a înțelege ce, cât și când mănânci. Fiind conștient de obiceiurile alimentare pe care le ai, de obstacolele și de scuzele pe care ți le găsești pentru a nu mânca sănătos și astfel vei reuși să îți stabilești mai bine obiectivele. Este important să fii sincer cu tine și să îți notezi absolut totul.

Stabilește obiective realiste

Află unde te afli, ca să știi unde vrei să ajungi. Mai întâi, calculează-ți indicele de masă corporală (IMC) sau roagă medicul de familie să te ajute în acest sens. Dacă mergi la medic, acesta îți poate face analize mai amănunțite pentru a vedea exact care este situația ta personală. Apoi, stabilește-ți obiective pe termen scurt, deoarece pot părea mai realizabile și te pot menține pe drumul cel bun către obiectivele pe termen lung. De exemplu, decide să înlocuiești zahărul cu un îndulcitor natural fără calorii pentru două săptămâni. Apoi, vezi cum te simți și, cel mai probabil, vei continua așa.

Acordă atenție dimensiunii porțiilor

Este ușor să mănânci în exces când ți se servește prea multă mâncare la un restaurant, de exemplu sau când îți pune altcineva în farfurie. Porțiile mai mici pot ajuta la prevenirea consumului excesiv, așa că obișnuiește-te să folosești o farfurie mai mică. Pune o porție normală, mănâncă încet, iar după ce termini, așteaptă câteva minute și vezi cum te simți, dacă e nevoie să mai pui ceva în farfurie sau nu.

Alege inteligent

Nu trebuie să renunți la toate alimentele tale preferate pentru a slăbi și a te menține la o greutate normală. Învață, în schimb, să faci alegeri inteligente pentru alimente mai sănătoase, dar gustoase, și înlocuiri simple. Cum spuneam, în loc de zahăr, folosește un îndulcitor natural fără calorii. Poate ți se va părea mai scump ca preț decât zahărul obișnuit, dar acesta nu este un lucru rău: în acest mod vei folosi o cantitate mai mică sau vei întinde mâna după el mai rar.

În loc de pâine albă, îndreaptă-te spre pâinea integrală de grâu (caută sortimente fără zahăr și aditivi) sau spre pâinea de secară. Spre deosebire de făina albă, cea integrală are fibre care ajută digestia și care contribuie la slăbit. Totuși, acest lucru nu înseamnă să consumi pâine în exces. Trei sau patru felii pe zi, în funcție de înălțimea și greutatea ta, și de efortul fizic pe care îl faci, sunt suficiente. Și mai bine este să nu le combini cu carne, și nici nu unt.

Între mese, în loc de chipsuri, biscuiți și alte ronțăieli nesănătoase între mese, mănâncă pe post de gustare un pumn de semințe sau de nuci crude sau coapte fără ulei, sau un iaurt cu bucăți de fructe și nuci sau o felie de pâine integrală pe care pui două foi de salată verde și o felie de brânză de oaie ori capră.

Bazează-ți mesele pe legume

Mănâncă zilnic o supă sau o ciorbă cu multe legume, precum și o salată de legume proaspete, fie pe lângă un fel principal, fie preparată să fie mai consistentă (mai pui pe lângă legume un ou fiert și 30 g de brânză feta, de exemplu) și să reprezinte o masă în sine.

Dacă obișnuiești să mănânci la o masă mai multă pâine, cartofi și cărnuri și mai puține legume neamidonoase, cheia spre a slăbi și a te menține este să inversezi raportul. Dacă mănânci o friptură, e bine să nu aibă mai mult de 100-110 de grame, și să o combini cu legume crude, fierte, la cuptor sau la grătar precum fasolea verde, dovlecelul, vânăta, ardeiul gras, conopida, broccoli-ul, ciupercile, varza, spanacul și cu cel mult o felie de pâine integrală. 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

La fel, dacă mănânci o tocăniță, e improtant să ai în farfurie mai multe legume cu sos decât carne și să mai consumi alături și o salată de crudități.

Dacă mănânci cartofi, nu pune pe lângă ei carne, unt sau pâine. Combină-i, de exemplu, cu pește și cu broccoli sau fasole verde sau fierbe-i și pune-i într-o salată de crudități și leguminoase. O salată în care pui, de exemplu, un cartof fiert, câteva linguri de boabe de fasole, frunze de salată verde, frunze de spanac, anghinare, castraveți, asezonată cu un dressing de zeamă de lămâie, ulei de măsline și un praf de sare va fi și gustoasă și îți va și ține de foame.

Fii activ fizic

Activitatea fizică este orice lucru care îți crește ritmul cardiac, deci poate fi vorba și de mersul pe jos și de mersul cu bicicleta, și de dat cu mopul sau cu aspiratorul și de săpat în grădină. Caută să stai mai puțin întins sau așezat în timpul zilei (dacă ai un serviciu care implică stat pe scaun, ridică-te la fiecare oră și fă câțiva pași) și să ai un total de 150 de minute de mișcare moderată pe săptămână.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Med-fit - Fad Diet Series: The Werewolf Diet 
https://denverweightlossclinic.com/fad-diet-series-the-werewolf-diet/
American Heart Association - 5 Steps to Lose Weight and Keep It Off
https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/losing-weight/5-steps-to-lose-weight-and-keep-it-off
CDC - Losing Weight 
https://www.cdc.gov/healthyweight/losing_weight/index.html

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și...

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0