Detox: 7 moduri prin care îți poți ajuta organismul să se detoxifice

Detoxifierea / detoxul este un trend foarte popular. Aceasta implică adoptarea unei diete specifice sau folosirea unor produse speciale, care se presupun că te ajută să elimini toxinele din corp și, prin urmare, promit că îți îmbunătățesc starea de sănătate.

Din fericire, organismul nostru este bine echipat pentru a elimina singur toxinele și nu necesită diete speciale pe bază de sucuri ori alte remedii scumpe.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Desigur, poți spori sau perfecționa sistemul natural de detoxifiere al corpului. Organismul nostru are la bază un mod sofisticat de a elimina toxinele. Acesta implică ficatul, rinichii, sistemul digestiv, pielea și plămânii. Chiar și așa, doar atunci când aceste organe sunt sănătoase și functionează bine, ele pot elimina în mod eficient substanțele nedorite.

Așadar, deși "detoxul" nu face nimic în plus din ceea ce organismul tău nu poate face deja pe cont propriu, dar poți să optimizezi sistemul natural de detoxifiere care există în corp.

Cele mai frecvente moduri prin care se face "detoxul"

Cele mai multe "regimuri" ce promovează detoxifierea implică cel puțin una dintre următoarele măsuri:

  • Să ții post pe o perioada de 1-3 zile.
  • Să bei sucuri proaspete din fructe și legume, smoothie-uri, apă și ceai.
  • Să bei doar anumite lichide, cum ar fi apă sărată sau zeama de lămâie.
  • Să iei suplimente sau să folosești unele plante medicinale.
  • Să faci mișcare în mod regulat.
  • Să renunți complet la alcool, cafea, țigări și zaharuri rafinate.

Mare atenție, însă, pentru că dietele bazate doar pe lichide (sucuri din fructe și/sau legume) sau regimurile bazate doar pe smoothie-uri nu sunt o soluție minune și nu sunt recomandate. Îți poți ajuta, însă, organismul să se detoxifice dacă adopți un stil de viață sănătos.

Iată mai jos câteva modalități prin care poți "reîntineri" acest sistem de detoxifiere, pentru ca organismul să funcționeze la cote maxime.

1. Redu consumul de zahăr și de alimente procesate

Consumul excesiv de alimente bogate în zahar și de alimente extrem de procesate a fost asociat cu obezitatea și cu alte boli cronice: boli cardiovasculare, cancer și diabet. Aceste boli îngreunează procesul prin care corpul tău se poate detoxifica singur, în mod natural, bolile făcând daune la nivelul organelor care îndeplinesc un rol important (de exemplu, ficatul și rinichii). Consumând mai puține alimente îndulcite cu zahăr și mai puține alimente nesănătoase, îți vei menține sănătos acest sistem propriu de detoxifiere.

2. Limitează consumul de alcool

Specialiștii spun că peste 90% din cantitatea de alcool este metabolizată în ficat. Enzimele hepatice metabolizează alcoolul în acetaldehidă, o substanță chimică dăunătoare. Recunoscând acetaldehida ca pe o toxină, ficatul o transformă într-o substanță chimică inofensivă, numită acetat, care este mai târziu eliminată din corp.

Nu uita că un consum excesiv de alcool poate cauza o mulțime de probleme de sănătate. Consumul în exces de alcool poate degrada sever funcția ficatului, cauzând acumularea de grăsime în ficat, inflamație și formarea de țesut cicatricial. Când se întâmplă aceste lucruri, ficatul nu mai poate funcționa în mod corect și nu mai poate să își îndeplinească sarcinile și nici să elimine toxinele și alte substanțe din organism.

3. Bea mai multă apă

Apa nu doar că îți potolește senzația de sete, ea reglează și temperatura corpului, lubrifiază articulatiile, ajută digestia, ajută absorbția nutrienților și detoxifică organismul, prin îndepărtarea toxinelor și altor substanțe care nu sunt utile.

Apa este cea care transportă aceste "deșeuri" nedorite din corp, eliminându-le prin urinare, prin respirație sau prin transpirație. Așa că este important pentru detoxifiere să îți menții corpul cât mai bine hidratat.

 

 

4. Asigură-te că ai parte de un somn de calitate

Există două reguli absolut necesare pentru a susține sănătatea corpului tău și sistemul natural de detoxifiere: asigură-te că dormi suficiente ore și asigură-te că ai un somn de calitate în fiecare noapte.

Somnul îi permite creierului să se reorganizeze și să își "reîncarce" bateriile, precum și să elimine produsele secundare toxice care s-au acumulat pe parcursul zilei.

Dacă te confrunți cu privarea de somn, corpul tău nu mai are timp să îndeplinească aceste funcții, astfel că toxinele se pot acumula și pot afecta mai multe aspecte ale sănătății.

5. Consumă alimente bogate în antioxidanți

Așa cum știi, antioxidanții îți protejează celulele împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi. Cauzând daune în celule, aceste molecule numite radicali liberi sunt implicate în numeroase condiții și afecțiuni, precum demența, bolile cardiovasculare, bolile hepatice, astmul și unele tipuri de cancer.

Dacă alegi să adopți o dietă bogată în antioxidanți, acest regim îți va ajuta organismul să lupte contra stresului oxidativ cauzat de excesul de radicali liberi și să lupți cu alte toxine care îți pot crește riscul de îmbolnăvire.

Câteva exemple de antioxidanți sunt: vitamina A, vitamina C, vitamina E, seleniul, licopenul, luteina și zeaxantina. Găsești antioxidanți în anumite alimente, cât și sub formă de suplimente.

Fructele, în general, fructele de pădure, nucile, cacaua, legumele, condimentele și băuturile cum sunt cafeaua și ceaiul verde au unele dintre cele mai mari procente de antioxidanți, așa că este bine să încerci să le incluzi mai des în dieta ta.

6. Mănâncă alimente bogate în prebiotice

Sănătatea intestinului este importantă pentru a-ți menține sistemul de detoxifiere cât mai sănătos. Celulele de la nivelul intestinal au un sistem de detoxifiere și de excreție care îți protejează intestinul.

O sănătate bună a florei intestinale începe cu prebioticele, un tip de fibre care hrănește bacteriile bune din intestinul tău, numite probiotice.

Consumând prebiotice, bacteriile bune din intestinul tău vor putea să producă anumiți nutrienți (acizi grași cu lanț scurt) care sunt benefici pentru sănătate.

Nu uita că surse bune de probiotice sunt: roșiile, anghinarea, bananele, sparanghelul, ceapa, usturoiul și fulgii de ovăz

NEWSLETTER DEDICAT DOC

7. Fă mișcare

Activitatea fizică regulată scade inflamația și permite sistemului de detoxifiere al organismului să funcționeze corect. Ar fi bine să-ți propui cel puțin 150-300 de minute pe săptămână de exerciții fizice de intensitate moderată - cum ar fi mersul pe jos în pas vioi - sau 75-150 de minute pe săptămână de activitate fizică de intensitate viguroasă - cum ar fi alergarea. 

Exercițiile fizice regulate - indiferent de greutatea corporală - sunt asociate cu o viață mai lungă și cu un risc redus de multe afecțiuni și boli, inclusiv diabetul de tip 2, bolile de inimă, hipertensiunea arterială și anumite tipuri de cancer.

Prin reducerea inflamației, exercițiile fizice pot ajuta sistemele organismului dumneavoastră - inclusiv sistemul de detoxifiere - să funcționeze corect și să vă protejeze împotriva bolilor.

Alte sfaturi utile pentru detoxifiere

Consumă alimente care conțin sulf.

Alimentele bogate în sulf, cum ar fi ceapa, broccoli și usturoiul, îmbunătățesc excreția metalelor grele, cum ar fi cadmiul.

Încearcă chlorella.

Chlorella este un tip de alge care are multe beneficii nutriționale și poate spori eliminarea toxinelor precum metalele grele, conform studiilor pe animale.

Condimentează mâncarea cu coriandru.

Coriandrul îmbunătățește excreția anumitor toxine, cum ar fi metalele grele precum plumbul și substanțele chimice, inclusiv ftalații și insecticidele.

Alege produse naturale de curățenie.

Alegerea unor produse naturale, precum oțetul și bicarbonatul de sodiu, în locul agenților de curățare comerciali, poate reduce expunerea organisumului la substanțe chimice potențial toxice.

Alege produse naturale de îngrijire a corpului.

Folosirea deodorantelor naturale, a fardurilor, a cremelor hidratante, a șampoanelor și a altor produse de îngrijire personală poate, de asemenea, să reducă expunerea la substanțe chimice.

Deși promițătoare, multe dintre aceste efecte sunt evidente doar în studiile pe animale. Prin urmare, sunt necesare studii pe oameni pentru a confirma aceste constatări.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:
* Studiul "Effects of Probiotics, Prebiotics, and Synbiotics on Human Health", publicat in 2017, in Nutrients, autori: Paulina Markowiak, Katarzyna Śliżewska - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5622781/ 
Reducing chemical exposures at home: opportunities for action - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5561392/ 
Modulation of Metabolic Detoxification Pathways Using Foods and Food-Derived Components: A Scientific Review with Clinical Application - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4488002/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1