Ce este gonartroza

oana cuzino ce este gonartrozaGonartroza este cea mai frecventă cauză a durerii de genunchi la pacienții de peste 40 de ani și înseamnă artroza genunchiului, cu afectarea și degenerarea cartilagiului articulației. Este adesea favorizată de creșterea în greutate, sedentarism, dar și de o anumită conformație a articulației, precum “genu varum”, în care axa gambei este deviată în interior față de axa coapsei, provocând o supraîncărcare pe una din părțile genunchiului.

Durerea este de obicei localizată doar în articulație și poate predomină în interior, în față sau în spatele genunchiului, în funcție de zona cartilagiului afectat.

Se amplifică la statul în picioare, dar și la mers, alergat, efort fizic, la urcatul și coborâtul scărilor.

De obicei, se calmează în repaus și la masarea zonei cu unguente antiinflamatoare, însă nu se vindecă în felul acesta. Ca orice afecțiune tratarea simptomelor din fazele incipiente garantează rezultate superioare.

Gonartroza evoluează prin pusee congestive, când genunchiul este umflat, tumefiat, își poate schimba culoarea, iar durerea este permanentă.

Atunci când artroza este generată de afectarea cartilaginoasă a părții externe a genunchiului și rotula, se impune tratament medicamentos, asociat cu reeducarea mișcărilor, kinetoterapie, cure de fizioterapie. Cercetarea medicală de vârf în acest moment, vizează dezvoltarea de medicamente care administrate intraarticular în fazele incipiente ale bolii pot regenera cartilajul articular afectat.

Artrozele generate de leziuni ale genunchiului pot necesita administrarea de analgezice și antiartrozice, infiltrații și spălături articulare.

În ceea ce privește tratamentul chirurgical, acesta se impune în cazuri mai grave.

Se consideră ca genunchiul este foarte afectat dacă mersul este imposibil pe o distanță mai mică de 100 metri fără durere și atunci se poate impune implantarea unei proteze de genunchi.

De asemenea, dacă artroza este generată de “genu varum”, deci durerea este localizată în partea internă a genunchiului, se practică sub anestezie generală o intervenție chirurgicală destinată să corecteze axa gambei în articulație față de axa coapsei.

Din aceeași categorie

Beneficiile vinului

Băut în cantități reduse, fără a face excese, vinul se poate dovedi a fi chiar benefic pentru organism. Iată câteva din proprietățile sale: Previne pierderea auzului (cauzată de zgomotul excesiv)…