Beneficiile semințelor de in

Pe cât sunt de mici, pe atât sunt de sănătoase. Semințele de in sunt o sursă bună de energie și au proprietăți antioxidante, ce reduc riscul de boli cardiace, atunci când sunt consumate cu regularitate, în cadrul unei diete echilibrate, săracă în grăsimi.

 

Utilizarea semințelor de in

Semintele de in folosite in fitoterapie, trebuie sa fie coapte  si sa nu aiba un miros pregnant pentru ca, atentie semintele râncede sunt toxice. Mucilagiile din semintele de in pot interactiona in mod negativ cu principiile laxative sau purgative, asa ca folosirea lor concomitenta este contraindicata.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In plus, semintele de in reduc absorbtia substantelor din diverse medicamente. Nu se administreaza seminte intregi in caz de obstructii sau hemoragii ale tubului digestiv. Este bine sa nu se recurga la tratamente interne pe baza de in, in sarcina, alaptare si forme de cancer.

Beneficiile semințelor de in

Reglează presiunea arterială: se recomandă consumul de semințe de in mai ales în cazul persoanelor cu hipertensiune.

Scad nivelul colesterolului: diminuează colesterolul, al trigliceridelor și ajută la fluidizarea sângelui. Sunt, de asemenea, o importantă sursă de omega-3, reducând astfel problemele circulatorii. Asociația Americane a Inimii (AHA) recomandă să consumați mai multe fibre și omega-3 pentru a îmbunătăți sănătatea inimii. Lignanii, de asemenea, pot ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare. Semințele de in conțin toți acești nutrienți, dar  conțin și fitosteroli. Fitosterolii au o structură similară cu colesterolul, dar ajută la prevenirea absorbției colesterolului în intestine. Prin urmare, consumul de fitosteroli poate ajuta la reducerea nivelurilor de lipoproteine ​​cu densitate joasă (LDL) sau colesterol „rău” din organism.

În 2010, cercetătorii au analizat efectul semințelor de in asupra nivelului de colesterol la bărbații cu colesterol moderat ridicat. Participanții au luat fie o capsulă de 20 de miligrame (mg) care conținea lignani, fie o capsulă de 100 mg, fie un placebo timp de 12 săptămâni. Nivelurile de colesterol au scăzut după ce au luat lignani, mai ales la cei care au luat capsulele de 100 mg.

Cercetătorii din spatele unui studiu din 2012, care a implicat 17 persoane, au descoperit că consumul de semințe de in a scăzut nivelul de colesterol LDL și a ajutat organismul să elimine grăsimea, deși au observat că dieta generală poate juca, de asemenea, un rol. Echipa a sugerat că semințele de in alimentare pot fi utile pentru scăderea nivelului de colesterol.

Unii oameni de știință au legat, de asemenea, uleiurile omega-3, care sunt de obicei prezente în peștele gras, cu reducerea riscului cardiovascular. Cercetătorii au sugerat că semințele de in ar putea oferi o alternativă la sursele marine de omega 3. Acest lucru ar putea face din aceasta o resursă utilă pentru persoanele care urmează o dietă pe bază de plante.

Previn îmbătrânirea: proprietățile lor antioxidante previn îmbătrânirea celulară și acționează pozitiv în probleme ce țin de articulații, precum reumatismul, atrita și atroza.

Detoxifică organismul: elimină toxinele din intestine, datorită efectului lor laxativ. Ajută la reducerea greutății corporale, datorită conținutului de fibre, care provoacă sațietate și regenerează flora intestinală.

Beneficii ale sistemului nervos: contribuie la diminuarea nivelului de stres, acționează ca sedativ natural și au un aport de energie la nivel cerebral. Favorizează buna funcționare a sistemului de imunitate.

Ajută în cazul diabeticilor: reglează nivelul de zaharuri din sânge și se recomandă introducerea lor în dieta zilnică.

Ajuta in calmarea episoadelor de artrita Potrivit Arthrite Foundation din USA , semințele de in pot ajuta la reducerea durerilor și rigidității articulațiilor. Unii oameni îl iau la reomandarea medicului pentru artrita reumatoidă, lupus și fenomenul Raynaud intrucat  acidul alpha-linolenic  din semințele de in poate ajuta la reducerea inflamației.

Au proprietăți anticancerigene: conțin componenți anticancerigeni și distrug celulele canceroase, mai ales în cazuri de cancer de sân sau prostată. 

Un studiu  din 2013 a constatat o incidență mai mică a cancerului de sân în rândul femeilor care consumau în mod regulat semințe de in.De asemenea, în 2018, autorii unei recenzii au concluzionat că semințele de in pot ajuta la reducerea riscului de cancer de sân după menopauză.

Lignanii sunt un tip de fitoestrogen, care este un nutrient pe bază de plante care acționează într-un mod similar cu estrogenul. A existat o anumită îngrijorare că fitoestrogenii pot crește riscul de cancer de sân, dar cercetările recente sugerează că aceștia pot juca un rol protector.

Cancerul de prostată afectează unul din șase bărbați pe parcursul vieții. Se presupune că factorii dietetici influențează dezvoltarea și progresia cancerului de prostată. Dietele cu conținut scăzut de grăsimi și suplimentarea cu semințe de in pot oferi strategii potențial de protecție.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Combat retenția de apă: consumate în mod regulat, permit eliminarea apei mult mai eficient, evitând apariția edemurilor. Sunt recomandate mai ales în caz de obezitate, sindrom premenstrual și boli cardiace.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Cum le putem consuma?

Ca atare sau măcinate. Pot fi puse în mâncare, în supe, salate, iaurturi, sana si kefir.

Cantitatea recomandată este 

  • măcinat (o lingură pe zi)
  • sub formă de ulei (una până la trei linguri pe zi)
  • în capsule (1.300-3.000 mg pe zi)

 

Bibliografie:

Flaxseed Supplementation (not Dietary Fat Restriction) Reduces Prostate Cancer Proliferation Rates in Men Presurgery, 2007, Wendy Demark-Wahnefried,1 Thomas J. Polascik,2 Stephen L. George,3,4 Boyd R. Switzer,5 John F. Madden

The Effect of Flaxseed in Breast Cancer: A Literature Review, 2018, Ana Calado,1,* Pedro Miguel Neves,2 Teresa Santos,3,4,5 and  Paula Ravasco2

Flaxseed dietary fibers lower cholesterol and increase fecal fat excretion, but magnitude of effect depend on food type, 2012, Mette Kristensen,corresponding author1 Morten G Jensen,1 Julie Aarestrup,1 Kristina EN Petersen

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 2