Apiterapia: 10 produse ale stupului care fac minuni

Mierea, polenul și alte produse ale stupului au fost folosite în mod tradițional de români de sute de ani, pentru proprietățile lor calmante, antiseptice, de prevenție și vindecare. De altfel, România este prima țară din lume care a inițiat studiile în acest domeniu, în 1970, și a înființat primul institut medical de apiterapie.

Apiterapia folosește diverse produse ale stupului: mierea de albine, polenul, păstura, veninul de albine, ceara de albine, propolisul, lăptișorul de matcă, larvele de matcă, apilarninul și chiar aerul de stup și zumzetul albinelor.

Produsele stupului care fac minuni

1. Propolisul este un puternic agent antibacterian

De ceva timp, Agenția farmaceutică din România a inclus propolisul pe lista oficială a medicamentelor. Și asta fiindcă este cea mai concentrată sursă de polifenoli din natură și poate fi folosit ca alternativă pentru antibioticele de sinteză chimică. Albinele folosesc propolisul pentru curățarea stupului, iar noi ne putem bucura de aceleași efecte antiseptice și antibacteriene pentru organismul nostru.

Recomandările Experților DOC

Mai mult decât atât, propolisul are în compoziție aproximativ 2000 de compuși, dar conținutul său chimic depinde de originea și de specia de plante. Acesta cuprinde 45–55% compuși fenolici (acid fenolic și esterii săi, flavonoide), 10% uleiuri esențiale, 25–35% ceară și acizi grași, 5% polen care conține aminoacizi și 5% diverse alte substanțe (zaharuri, vitamine, și minerale). Iar cercetări recente arată că propolisul are un potențial cardioprotector in vivo1. Rezultatele unui studiu recent arată că propolisul are acțiune protectoare asupra hipertrofiei cardiace patologice și insuficienței cardiace la șoareci. 

Iar beneficiile acestui preparat al stupului nu se opresc aici. Propolisul poate fi folosit cu succes și în tratamentul infecțiilor virale. Într-un studiu mai vechi, a fost evaluat efectul in vitro al extractului etanolic de propolis asupra creșterii și aderenței trofozoiților de Giardia duodenalis. S-a demonstrat că propolisul inhibă creșterea și aderența trofozoiților. Eficacitatea mierii împotriva giardiozei a fost, de asemenea, analizată într-un studiu clinic în care copiii și adulții cu giardioză au primit propolis. 

La finalul cercetării, oamenii de știință au descoperit că tratamentul administrat cu miere a avut o rată de vindecare între 52% și 60%, în timp ce participanții cărora li s-a administrat medicamentul convențional au prezentat o rată de vindecare de 40%. 

Un alt studiu mai vechi experimental a arătat că propolisul are proprietăți antihistaminice, antiinflamatoare, antiacide și anti-H. pylori care pot fi utilizate pentru a trata ulcerația gastrică. 

2. Polenul, în loc de supliment cu multivitamine și minerale

Polenul este extrem de bogat în antioxidanți, vitamine și minerale. O linguriță de polen luată zilnic, timp de două săptămâni, îți oferă aceeași cantitate de vitamine și minerale ca un tratament cu suplimente farmaceutice, urmat timp de o lună, susțin oamenii de știință. 

De altfel, polenul are numeroase beneficii și în afecțiunile aparatului genital masculin. Disfuncția testiculară, impotența și probleme ce țin de fertilitate sunt simptome cu care se confruntă periodic bărbații diabetici și sunt corelate cu scăderea numărului de spermatozoizi și producția defectuoasă a spermatozoizilor, ejacularea inversă și disfuncția erectilă. Potrivit unor studii, tratamentul cu polen de albine și/sau polen de curmal a îmbunătățit sistemele de apărare antioxidantă testiculară. Analiza histopatologică a arătat o îmbunătățire a spermatogenezei caracterizată printr-o creștere a spermatidelor, spermatogoniei, spermatocitelor și celulelor Sertoli. În urma acestor cercetări, oamenii de știință au ajuns la concluzia că suspensiile de polen de albine și polen de palmier au un rol protector împotriva disfuncției sistemului testicular hipofizar indusă de diabet și a modificărilor adverse aferente.

3. Păstura, ideală în caz de hepatită

Păstura este polenul tratat de către albine cu zeci de lactobacili, care pornesc procesul de fermentare. Datorită efectului lactobacililor, dar și conținutului de vitamine și minerale, păstura poate face minuni în caz de hepatită, afecțiuni digestive, afecțiuni cardiovasculare sau neurologice.

4. Veninul de albine, utilizat în industria cosmetică

Numeroase companii utilizează veninul de albine în compoziția produselor cosmetice pentru îngrijirea feței. Veninul de albine s-a dovedit eficient împotriva ridurilor și îmbătrânirii premature. Veninul de albine poate fi introdus în corpul uman prin înțepături directe de albine și prin injectare manuală. Conține diferiți compuși activi, inclusiv peptide (melitină, apamină, adolapină), enzime (precum fosfolipaza A2), amine (de exemplu, epinefrină și histamina) și minerale. Compoziția veninului este 88% apă și doar 0,1 µg venin uscat2

Este important să știi că veninul de albine a fost folosit în mod tradițional pentru a trata boli inflamatorii, cum ar fi reumatismul. Mai mult decât atât, acest produs al stupului, este utilizat și ca adjuvant în tratamentul tulburărilor neurologice, astmului și bolilor infecțioase precum malaria. Iar cercetări recente arată că veninul de albine are în compoziție substanțe care au acțiune antitumorală. Este vorba despre melitina și fosfolipaza A2. Interacțiunile dintre aceste substanțe favorizează producerea de apoptoză și necroză, precum și suprimarea proliferării diferitelor celule tumorale3.

5. Mierea de albine, cel mai bun îndulcitor natural

Mierea de albine nu este doar sănătoasă, ci și delicioasă. Este o comoară în bucătăriile noastre, fiindcă transformă orice preparat într-un deliciu. Pe lângă gustul plăcut, mierea are și efecte puternice calmante, antiseptice, coagulante și antioxidante. 

Mierea are mai multe moduri de acțiune. În primul rând, ca înlocuitor al zahărului, având un efect osmotic. În al doilea rând, produce peroxid de hidrogen, care are efecte antimicrobiene cunoscute. 
Mierea are un efect benefic și asupra dermatitei pediatrice cauzate de utilizarea excesivă a șervețelelor și scutecelor, dar și în caz de eczeme și psoriazis. Efectul mierii amestecate cu ceară de albine și ulei de măsline a fost investigat asupra pacienților cu psoriazis sau dermatită atopică. Un studiu clinic mai vechi a arătat că un amestec care conține miere a fost extrem de bine tolerat și a provocat îmbunătățiri semnificative.  

Mierea este utilă și în caz de afecțiuni bucale, inclusiv boală parodontală, stomatită și halitoză (respirație urât mirositoare). În plus, are beneficii și în  prevenirea plăcii dentare, gingivitei, ulcerelor bucale și parodontozei. Proprietățile antibacteriene și antiinflamatorii ale mierii pot stimula creșterea țesutului de granulație, ducând la repararea celulelor deteriorate.

6. Ceara de albine, benefică pentru piele

Ceara de albine este utilizată în produsele naturiste pentru îngrijirea pielii, în special în caz de afecțiuni dermatologice, iritații, eczeme, erupții cutanate, dermatită și psoriazis. Este folosită și ca bază pentru alte substanțe active care se aplică la nivelul tegumentului.

7. Aerul de stup calmează afecțiunile respiratorii

Aerul de stup nu este un remediu foarte cunoscut, însă a început să fie integrat recent în diverse tratamente, în special în caz de afecțiuni respiratorii: astm, bronșită, răceală, sinuzită. Aerul de stup acționează ca un aromatizator, însă conține și vapori de polen, propolis, ceară și miere.

8. Lăptișorul de matcă este extrem de hrănitor

Lăptișorul de matcă este folosit intensiv în industria cosmetică, dar și în compoziția suplimentelor alimentare. Conține zeci de nutrienți, cu efect imediat de completare a carențelor nutritive. Laptișorul de matcă este o substanță care se obține în urma secreției glandelor hipofaringiene și mandibulare de la albinele lucrătoare. Este hrana exclusivă oferită larvelor tinere imature în primele 2-3 zile de maturare. Substanța principală din lăptișorul de matcă este royalactina. Aceasta permite schimbarea morfologică a unei larve în matcă.

Lăptișorului de matcă i-au fost atribuite multe activități farmacologice, cum ar fi efecte antibacteriene, antitumorale, antialergice, antiinflamatorii și imunomodulatoare. Mai mult decât atât, se pare că lăptișorul de matcă este eficient și în reducerea sindromului premenstrual. Un studiu clinic randomizat a raportat eficacitatea lăptișorului de matcă în tratamentul problemelor urinare și susținerea calității vieții la femeile aflate în postmenopauză.

Lăptișorul de matcă a fost folosit în mod tradițional pentru a trata simptomele menopauzei prin reechilibrarea concentrației hormonale din sânge, scăderea hormonilor foliculo-stimulatori (FSH) și creșterea concentrației de estrogen la șoarecii în vârstă. Un studiu mai vechi a arătat că modificările nivelurilor hormonale rezultate din lăptișorul de matcă au crescut cantitatea de ovocite ovulate și calitatea acestora la șobolanii în vârstă.

Lăptișorul de matcă are efecte și asupra fertilității masculine, mai exact are efecte protectoare împotriva toxinei reproductive induse de oximetolona (OXM), care este un steroid activ derivat din testosteron ca mecanism de apărare. Studii mai vechi au raportat că lăptișorul de matcă protejează împotriva leziunilor oxidative ale testiculelor de șoarece și că are în compoziție compuși care stimulează spermatogeneza, care inhibă producția de citokine proinflamatorii. 

Un alt studiu, efectuat pe iepuri masculi, a indicat efectele sale pozitive asupra fertilității, calității și producției de spermă, precum și concentrația de testosteron, proteine totale și glucoză în sânge. 

9. Larvele de matcă au efect antiviral

Studii recente au demonstrat că larvele de matcă conțin în pielea provizorie multiple substanțe cu rol antiviral. De aceea, sunt utilizate în tratamentele gripelor.

10. Zumzetul albinelor calmează și vindecă

Unele țări arabe folosesc acest tip de terapie în tratamentul hipoacuzicilor, însă apiterapeuți din întreaga lume îl includ în procesul de vindecare a afecțiunilor psihice. Sunetul făcut de albine în stup este echilibrat ca nivel al decibelilor, având astfel un efect calmant, de inducere a somnolenței, de reducere a anxietății și agitației.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin
DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
1 Studiul „Bee Products as Interesting Natural Agents for the Prevention and Treatment of Common Cardiovascular Diseases”, Nutrients. 2022 Jun.,Beata Olas
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9182958/#B26-nutrients-14-02267
2 Studiul „Therapeutic Use of Bee Venom and Potential Applications in Veterinary Medicine”, Vet Sci. 2023 Feb.,Roberto Bava, Fabio Castagna, Vincenzo Musella, Carmine Lupia, Ernesto Palma, Domenico Britti
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9965945/
3 Studiul „The protective effects and mechanism of total flavonoids of propolis on pathological cardiac hypertrophy and heart failure in mice”,J. Am. Coll. Cardiol. 2018, He T., Sui X., Sun W., Yang P., Sui D., Cui H., Wang W., Wang X., Liu Y.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0735109718365495?via%3Dihub


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0