10 ierburi și condimente pentru sănătatea ta

O mâncare bună este o mâncare condimentată după gustul fiecăruia, așa că astăzi vorbim despre condimente și ierburi care contribuie nu doar la îmbunătățirea gustului preparatelor culinare, ci și la îmbunătățirea stării de sănătate. Află mai multe despre turmeric, cardamon, scorțișoara și alte condimente și ierburi cu efecte benefice pentru sănătate.

Există multe ierburi și condimente cu beneficii potențiale pentru sănătate, cum ar fi cele cu proprietăți antiinflamatorii, stimulente cognitive și unele despre care se spune că pot ajuta chiar și la combaterea cancerului. Printre aceste ierburi și condimente se numără turmericul, menta, ghimbirul și multe altele.

Cu mult înainte de medicina modernă, grecii antici foloseau o varietate de condimente și ierburi pentru proprietățile lor curative. Hipocrate, cel mai cunoscut medic al Greciei antice, folosea șofran, scorțișoară, cimbru, coriandru și alte plante ca tratamente. Mulți oameni le utilizează și astăzi ca remedii pentru febră, dureri și alte probleme de sănătate.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Ierburi și condimente: ce beneficii au?

Deși există puține dovezi științifice care să arate că acestea vindecă în mod direct bolile grave, cercetările arată din ce în ce mai mult că aceste ierburi și condimente au proprietăți care pot ajuta la atenuarea anumitor simptome și la îmbunătățirea stării de sănătate.

1. Turmericul

Turmericul este antiinflamator și este eficient în cazul problemelor de digestie. Este, de asemenea, bogat în antioxidanți. Acest condiment nutritiv este utilizat în mod obișnuit în mâncărurile indiene și mexicane. Adaugă o culoare galbenă frumoasă și un gust deosebit preparatelor, în timp ce funcționează ca un puternic antiinflamator datorită ingredientului său activ, curcumina. Curcumina poate fi benefică pentru artrită și inflamația legată de cancer. Poți pune câte un praf de turmeric în supe, în tocănițe sau în smoothie-uri.

2. Usturoiul

Cu toate că multe persoane nu îi agreează mirosul, usturoiul are numeroase beneficii: antioxidanții pe care îi conține distrug bacteria care cauzează acneea, previn răcelile și un anumit compus al său se pare că poate preveni chiar și căderea părului. Studiile au arătat că usturoiul este un aliat puternic împotriva cancerului. De asemenea, adaugă foarte multă aromă mâncărurilor. Dacă dai un cățel de usturoi pe o răzătoare fină, usturoiul se va împrăștia în mâncare și va adăuga aromă fără a fi nevoie să-l toci. La fel ca orice alte fructe, legume sau ierburi proaspete, vei obține cei mai mulți antioxidanți dacă usturoiul este consumat în stare crudă. 

3. Ghimbirul

Este folosit de mii de ani în medicina chineză pentru că este bogat în antioxidanți, este un bun antiinflamator, ajută la stimularea circulației și la sprijinea sistemului imunitar. Folosește ghimbirul pentru a adăuga un gust ușor picant mâncărurilor sărate, în special la mâncarea de fasole, burgeri vegetarieni, mâncăruri asiatice și sos pentru salată. Pentru a face o vinegretă simplă, combină ulei de măsline, oțet de vin alb, miere, ghimbir ras, sare, piper și muștar Dijon. Amestecă bine totul și pune dressingul peste salată verde. Ghmiborul poate fi consumat și sub formă de ceai sau pus în unele deserturi.

4. Scorțișoara

Scorțișoara face parte din grupul de condimente puternic aromate, care include și ghimbir, nucșoară și cardamom. Are efecte puternice asupra glicemiei și trigliceridelor pentru cei care trăiesc cu diabet. Scorțișoara este ușor de încorporat în meniu, mai ales peste bolul cu cereale de dimineață, într-un smoothie sau în cafea. De asemenea, o poți combina cu miere și o poți adăuga într-o gustare cu iaurt și fructe proaspete. Caută scorțișoară de Ceylon, deoarece scoțișoara de tip Cassia are un conținut mare de cumarină, care dăunează la nivelul ficatului și crește riscul de cancer, mai ales dacă e consumată regulat în cantități de peste jumătate de linguriță pe zi. 

5. Mentă

O plantă extrem de populară care este folosită în mod obișnuit ca agent aromatizant, menta este originară din Europa și Asia. În aceste regiuni, oamenii o foloseau înainte de apariția medicinei moderne pentru proprietățile sale antibacteriene și pentru îmbunătățirea sănătății digestive.

Utilizată ca remediu holistic, menta este eficientă și în îmbunătățirea sănătății cardiovasculare și pulmonare, acționând ca un bronhodilatator. Bronhodilatatoarele funcționează prin lărgirea pasajelor de aer în plămâni. În plus, unele studii arată, de asemenea, că menta este un relaxant muscular eficient datorită compusului său de mentol, motiv pentru care mentolul este adesea un ingredient activ în unguente și creme care vizează durerea musculară.

Poți pune frunze tocate de mentă proaspătă (sau puțină mentă uscată) în salate de crudități sau alte salate mai consistente, în sosurile pentru paste sau pizza ori în limonade.

6. Oregano

O plantă predominantă în dieta mediteraneeană este oregano, pe care mulți îl folosesc nu numai ca potențator de aromă pentru alimente, ci și ca ulei și supliment aromatic. Bogat în fibre și vitamina K, oregano are o puternică concentrație de antioxidanți, dovedind unele proprietăți antiinflamatoare și antimicrobiene. Antioxidanții din această plantă contribuie la gustul și mirosul său puternic și pot oferi, de asemenea, beneficii cum ar fi:

  • întărirea sistemului imunitar împotriva infecțiilor
  • reducerea inflamației
  • reglarea glicemiei
  • îmbunătățirea rezistenței la insulină
  • ușurarea simptomelor tractului urinar și a crampelor menstruale
  • combaterea cancerului

7. Pătrunjelul

Patrunjelul este tot o plantă originară din regiunea mediteraneeană. Mulți l-au folosit de-a lungul anilor atât în scopuri culinare, cât și pentru tratamentul terapeutic pentru o serie de condiții de sănătate, inclusiv hipertensiune arterială și alergii.

Această plantă este plină de antioxidanți, carotenoide și vitamine, care susțin un corp sănătos și un sistem imunitar puternic. Printre acestea se numără vitamina K, un nutrient esențial pentru sănătatea oaselor. Pătrunjelul nu se potrivește doar în supe, ciorbe și tocănițe, ci poate fi adăgat și în salate, în sosuri de paste și pizza, în omlete, în smoothie-uri sau în creme de legume.

8. Cardamom

Și cardamomul se numără printre acele condimente care oferă o gamă largă de beneficii potențiale pentru sănătate. Provenind din semințele plantelor care aparțin familiei ghimbirului, oamenii consumă adesea cardamom pus în ceaiuri sau în cafea, dar și în deserturi și chiar în mâncăruri sărate.

Unele dintre afecțiunile pentru care cardamomul poate fi util sunt constipație, colici, diaree, vărsături, durere de cap, epilepsie și boli cardiovasculare. Beneficiile vindecătoare ale condimentului provin în principal dintr-o combinație de uleiuri volatile, uleiuri fixe, acizi fenolici și steroli. În special, uleiurile volatile prezente în semințele de cardamom sunt analgezice, antiinflamatoare, antimicrobiene și antispastice.

9. Ardeiul iute

Aztecii îl considerau afrodisiac, însă ardeiul iute a dovedit multe alte efecte benefice, datorită unei substanțe numită capsaicină. Aceasta este un calmant natural al durerii și ajută la reducerea colesterolului. Unele cercetări indică faptul că ardeii pot crește rata metabolismului deci, dacă îți plac alimentele picante, consumul de ardei iute este o modalitate excelentă de a obține beneficii metabolice, de a-ți da o mână de ajutor la slăbit și de a-ți ajuta sănătatea în general.

10. Rozmarinul

Această plantă contribuie la sănătatea vaselor de sânge și poate reduce riscul de atac de cord, conține fier, calciu și vitamina B6. Ajută în cazul durerilor musculare, crește imunitatea, îmbunătățește circulația și previne căderea părului. 

Rozmarinul merge foarte bine cu preparate din pește, dar se potrivește de minune și cu nucile coapte. Preîncălzește cuptorul la 190 de grade, pune într-o tavă, pe hârtie de copt, nuci sau migdale și apoi dă-le la copt aproximativ 10 minute. După ce le scoți din cuptor, stropește-le cu o linguriță de ulei de măsline, apoi presară sare de mare, pudră de rozmarin și piper negru proaspăt râșnit. Rozmarinul este excelent și pentru preparate din pui, cartofi, legume verzi, și în vinegrete și sos de roșii pregătit în casă.

Ierburile aromatice sunt mai bune proaspete sau uscate?

Alegerea între ierburi aromatice proaspete și uscate depinde în mare măsură de rețetă și de preferințele personale, dar ambele opțiuni au avantaje și dezavantaje.

Ierburile aromatice proaspete au o aromă mai intensă și proaspătă, adaugă culoare și contribuie la aspectul estetic al preparatelor culinare, păstrează mai mult din conținutul lor de vitamine și minerale, ceea ce poate fi mai benefic pentru sănătate și adaugă o textură plăcută mâncărurilor. Ca dezavantaje, ierburile proaspete se păstrează mai puțin timp decât cele uscate și trebuie folosite rapid și pot să nu fie întotdeauna disponibile în anumite perioade ale anului sau în toate zonele geografice.

Ierburile aromatice uscate au o durată de viață mai lungă și pot fi păstrate mai ușor în recipiente în bucătărie, sunt disponibile în orice moment și în aproape orice loc. Folosirea ierburilor uscate poate fi mai convenabilă, deoarece nu necesită spălare sau tocare și sunt gata de utilizare. Ca dezavantaje, unele au o aromă mai puțin intensă decât cele proaspete, așa că ar putea fi necesar să folosești o cantitate mai mare pentru a obține același gust.

Când le folosești la mâncăruri gătite, ierburile proaspete se pun la finalul gătirii, după ce ai oprit focul, ca să își păstreze calitățile și culoarea. Cele uscate au nevoie să le fierbi de regulă cam 5 minute ca să-și elibereze aromele.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Better Health Channel - Herbs 
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/herbs
Pub Med - Health Benefits of Culinary Herbs and Spices
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30651162/
Studiul „Health Benefits of Culinary Herbs and Spices”, apărut în J AOAC Int. 2019 Mar 1;102(2):395-411. doi: 10.5740/jaoacint.18-0418. Epub 2019 Jan 16, autor: T Alan Jiang 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0